/ Thinkstock/Getty Images
Хетеросексуалните партньори на дипломатите също нямат право на визи без брак
Правителството на САЩ спира визите за еднополови партньори на дипломати и служители на международни организации, ако нямат официален брак.
 
Решението, което влезе в сила от началото на тази седмица, предизвика остри реакции от защитниците на правата на хората с гей ориентация. То ще засегне служители на Световната банка, НАТО, ООН и други институции.
 
Според новите правила на Държавния департамент чуждестранните двойки ще трябва да представят свидетелство за граждански брак, за да получат виза за член на семейство на дипломат. Само малък брой от общо 193-те държави членки на ООН обаче са узаконили еднополовите бракове.
 
Партньор без брак ви изхвърля от лотарията за „зелена карта“

Решението гарантира равнопоставено отношение, тъй като хетеросексуалните партньори на дипломатите също нямат право на визи, ако връзката им не е скрепена с брак, заявиха от Държавния департамент. Еднополовите бракове в Съединените щати вече са законни, затова старото правило вече не нужно, а и не е справедливо, изтъкват от институцията.
 
Промяна има и в политиката на администрацията към американските дипломати с еднополови връзки, които трябва да сключат граждански брак, за да може половинката им да замине с тях на мандат в чужбина.
 
Как непризнаването на брака между две българки води до правни абсурди?

Новото правило ще позволява редки изключения в случаи, когато дипломатите са от държави, където еднополовите бракове не са позволени. Но само когато американски еднополови двойки са признати там и получат визи за семействата си. В такива случаи САЩ ще си сътрудничи със съответната страна. Няма да има изключения обаче за служителите на международните институции като ООН, Международния валутен фонд, Световната банка, Световната здравна организация и др.
 
Критиците на решението смятат, че то ще затрудни живота на еднополовите двойки в много държави, където няма възможност да узаконят връзката си. А освен това има страни, където хомосексуалността е криминализирана. Само 26 държави, или по-малко от 14%, са легализирали еднополовите бракове, според данни на изследователския център „Пю“. В 72 страни пък хомосексуалността е незаконна, посочват неправителствени организации.
 
Колко българи печелят "Зелена карта" за САЩ всяка година?

В момента в САЩ живеят 105 семейства, които ще бъдат засегнати от новото правило. От тях 55 са на дипломати, които работят в международни организации и не биха могли да се възползват от възможността за изключения.