/ ThinkStock/Getty Images
Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им
95904
Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им
  • Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им
Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто еднополов брак, сключен в чужбина, не беше признат от Столична община. Мотивите на съда са, че признаването на брака би било нарушение на обществения ред и че той трябва да е сключен съобразно родното законодателство - между мъж и жена.
 
Пред Дарик една от жените - Лилия Бабулкова, заяви, че ще обжалва решението на по-висша инстанция, а след това евентуално и пред Европейския съд. По думите й без признаване на брака двойката не може да се възползва от много семейни права, достъпни за хетеросексуалните двойки, включително и уреждане на правата върху евентуални деца.
 
Как непризнаването на брака между две българки води до правни абсурди?

Според юриста Венета Лимберова консенсус може да се постигне чрез приемането у нас на т.нар. "фактическо съжителство", което урежда въпросните права между двойките, дори и без сключен брак.
 
Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си във Великобритания през 2016 г. След завръщането им у нас обаче Столична община отказва да признае новото им семейно положение. Двете жени подават жалба в Софийския административен съд, която обаче е отхвърлена преди няколко дни.
 
За да бъде признат брака у нас, е необходимо да отговаря на три условия - да е сключен от компетентен орган, да не нарушава законодателството на страната, в която е сключен, както и да не противоречи на българския обществен ред. Според съда проблемна се явява последната точка.
 
Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак

Пред Дарик Лилия Бабулкова заяви, че предстои обжалване пред Върховния административен съд.
 
"Това, което ни остава е да обжалване пред следващата инстанция. Ситуацията е такава, Европейският съюз не може да принуди държавите да признават еднополови бракове. Аз смятам, че е ок да бъде така. Но действително би трябвало да се намери някакъв механизъм, при който без задължително да се нарича този съюз брак, хората, сключили такъв съюз или хората, живеещи съвместно в някакво фактическо съжителство, да получават съответните законови права. Години наред в Англия имаше т.нар. граждански съюз. Нещо, което може да се ползва както от хетеросексуални двойки, така и от хомосексуални. Преди няколко години там приеха и пълно брачно равенство", обясни Бабулкова.  
 
Разрешиха на гей двойка да извади български акт за раждане на сина си

В момента двойката не може да се възползва от много семейни права, като например права за наследяване, за общо имущество, за общо данъчно облагане, както и за уреждане на попечителството върху евентуални деца.
 
Според юриста Венета Лимберова от организация "Действие" един от възможните варианти е у нас да бъде признато т.нар. "фактическо съжителство".
 
"През 2009 г. в Новия семеен кодекс имаше такъв диалог за въвеждане на фактическо съжителство. Това и институт, който наподобява брака. И неговата цел е именно да уреди социалните, икономически, наследствените права между партньорите, които не могат или не желаят да сключат брак. Много държави, които имат законодателство в защита на еднополовите партньорства, минават през това фактическо съжителство. В много страни те са гарантирани не само за хомосексуалните, но и за хетеросексуални двойки", коментира Лимберова.