Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак

/ ThinkStock/Getty Images
Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак. Ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат правата на семейство, които имат и двуполовите брачни съюзи.
 
Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си във Великобритания през миналата година. След това подава документи в Столична община, район "Люлин" с искане да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена". Властите в столицата отказват, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Така съпругата на Лилия решава да обжалва решението в съда.
 
Разрешиха на гей двойка да извади български акт за раждане на сина си

Делото е насрочено за този четвъртък, 7-ми декември. Ако съдът признае брака на двете жени, това ще бъде прецедент за България и ще постави въпроса за други такива случаи.
 
Обричат бебе с две майки да чака до 2018-та за акт за раждане

В края на миналия месец "Ню Йорк таймс" излезе със статия по темата. Според изданието съдът на ЕС може да принуди България да признае еднополовите бракове. Институцията разглежда въпроса за признаване на гей браковете в страните от ЕС, където те не са разрешени.
 
The New York Times: България може да бъде принудена да признае еднополовите бракове

Конституционният съд на Румъния е поискал евросъдът да се произнесе по дело, заведено от двама мъже, които искат сключеният помежду им брак да бъде признат от румънските власти. Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче заявиха на изслушванията в Люксембург, че не желаят терминът "съпруг/съпруга" да се отнася към еднополови съюзи.
 
Признаването на гей браковете би било посегателство върху суверенитета ни, смята свещеник

Според представители на Европейската комисия еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на ЕС.
 
Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Латвия към момента не предоставят правна защита за еднополовите съюзи.