САЩ се усъмниха в автентичността на ядрените опити на КНДР
САЩ се усъмниха в автентичността на ядрените опити на КНДР / снимка: БГНЕС

Пожелали анонимност американски експерти изразиха съмнение, че Северна Корея е провела ядрени опити, съобщава Ройтерс. Въпросните специалисти се позовават на пробите, взети от въздуха на местата, където са били проведени "предполагаемите опити". Те, както и анализът на други фактори, "не позволяват да бъде направен категоричен извод за осъществен взрив на ядрен заряд".

"Такъв взрив може да бъде стопроцентово потвърден едва след време, когато приключат анализите на всички резултати", е заявил пожелал анонимност американски експерт пред Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

КНДР проведе ядрено изпитание на 25 май, което бе потвърдено от южнокорейски сеизмолози. Последните регистрираха "изкуствено" земетресение със средна сила, съвпадащо по време с предполагаемите изпитания. Малко по-късно за провеждането на ядрения тест съобщи и официален Пхенян.

По данни на руското Министерство на отбраната, мощността на ядреното устройство е била 10 до 20 килотона. Независими експерти пък оцениха мощността на бомбата на 4 килотона, основавайки се на сеизмичните показатели.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че САЩ няма да приемат една Северна Корея, снабдена с ядрено оръжие. "Ние няма да стоим със скръстени ръце, докато Северна Корея изгражда потенциал, способен да порази всяка цел в региона или у нас", посочи Гейтс в Сингапур, където пристигна за участие в годишна регионална конференция за сигурността.

Шефът на Пентагона предупреди, че действията на КНДР, която в понеделник извърши подземен опит, могат да доведат до оръжейна надпревара в Азия. Гейтс планира да се срещне днес с японския и южнокорейския си колега, за да съгласуват общ подход към ядрения опит на Пхенян.