Багуз Сирия Ислямска държава оръжия
Багуз Сирия Ислямска държава оръжия / Gulliver/Getty Images
Съединените щати нямат нищо против разходите за отбрана в страните от ЕС стига те да не са в разрез с нуждите на НАТО и да няма европейски протекционизъм при купуването на оръжия. Това заяви американският посланик в ЕС Гордън Сондленд на пресконференция, посветена на резултатите от посещението в Брюксел на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде ТАСС.

САЩ и Европейският съюз възстановяват отношенията си

"САЩ харесват идеята, че европейските партньори ще влагат повече в отбраната. Но искаме да сме сигурни, че европейските военни разходи са синхронизирани с НАТО. Ние не искаме те да харчат пари за военни нужди в направления, които не съвпадат с потребностите на мисиите на НАТО", каза посланикът и подчерта, че НАТО е основната мироопазваща сила в Европа.

Сондленд изрази разбиране към стремежа на страните в Европа да купуват най-доброто оръжие на пазара, но отбеляза, че в някои случаи най-доброто се произвежда не в Европа, а другаде, включително в САЩ.

"Ние не искаме европейски протекционизъм във военната сфера", обяви той по повод ново законодателство на ЕС, което изисква от страните членки на ЕС да предпочитат оръжейните оферти на производители от ЕС.
 
БТА