/ Thinkstock/Getty Images
САЩ са уверени във възстановяването на трансатлантическите отношения, когато новото ръководство на ЕС встъпи в длъжност по-късно тази година, заяви върховният пратеник на Вашингтон в Брюксел.

Посланикът на САЩ в Европейския съюз Гордън Сондланд каза пред репортери, че поредицата от срещи тази седмица между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и висши служители на ЕС са преминали „изключително добре“.

Г-7 в Биариц: Без ядрено оръжие за Иран, без мита върху френското вино и търговска сделка с Китай в полезрението

САЩ и Европа бяха в обтегнати отношения около търговията, Брекзит, връзките с Иран и промените в климата, за които Европа обвинява самостоятелната дипломация на президента Доналд Тръмп.
 


"Секретарят направи това пътуване единствено и изключително, за да се види с четиримата лидери на ЕС с цел да възстанови връзките", заяви Сондланд след срещите на Помпео. Той се срещна с Урсула фон дер Лайен, която ще оглави Европейската комисия (ЕК), отговарящият за външната политика Жозеп Борел и премиерът на Белгия Шарл Мишел, който ще поеме поста председател на Съвета на ЕС.

Макрон: Интегрирайте Западните Балкани в Европа, така че не САЩ, Русия и Турция да решават


Той се срещна и с италианския президент Давид Сасоли, новият глава на парламента на ЕС.

"Всички излязоха от срещите, чувствайки се много оптимистично настроени към бъдещето", каза Сондланд. Пратеникът минимизира разликите между САЩ и ЕС, като заяви, че европейците се различават само от Вашингтон по тактика, а не по същество на въпросите.

Посещението на добра воля на Помпео в Брюксел дойде, след като Тръмп повтори обвиненията си, че ЕС е несправедлив със САЩ по отношение на търговията.
 
 
БГНЕС