/ ThinkStock/Getty Images
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви пред конгресмени, че правителството на президента Доналд Тръмп се готви за възможността за "твърд Брекзит", предадоха Франс прес и Ройтерс.

Британските депутати одобриха плана на Мей да поиска удължаване на Брекзит

"Мисля, че към момента трябва да бъдем подготвени за твърд Брекзит като много реалистичен вариант", заяви Мнучин пред комисията по финансови услуги на Камара на представителите.

Ще даде ли ЕС на Великобритания възможност за отлагане на Брекзит?

САЩ следят развитието на британското напускане на ЕС и вземат мерки, за да се подготвят за всякакви възможни пазарни или търговски сътресения, подчерта министърът.

Междувременно стана ясно, че Европейският съвет ще обсъди на извънредно заседание в сряда искането на Великобритания за отсрочка преди оттеглянето на държавата от ЕС.

Мей и Меркел са съгласни, че е необходим Брекзит с правила

Британската страна поиска отлагане до 30 юни, но вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи едногодишен срок. Според него този по-дълъг срок би дал възможност за преосмисляне на британската стратегия. Туск предлага възможност за "гъвкава отсрочка", която да не трае повече от година и да подлежи на прекратяване след двустранно ратифициране на постигнатото споразумение за оттегляне между Великобритания и ЕС.

Британският парламент прие закон, забраняващ Брекзит без сделка

В своето писмо до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС по повод днешната среща Туск отбеляза, че Европейският съд е потвърдил възможността Лондон да оттегли искането за напускане на ЕС. Той добави, че преди да напусне, британската страна остава пълноправна държава от ЕС.
БТА