Военните сили на САЩ свалиха дрон над Червено море в международни води близо до няколко търговски кораба, съобщи Пентагонът, предаде АФП.

Инцидентът се случи само няколко дни след като група от 12 държави, ръководена от САЩ, предупреди бунтовниците хути в Йемен да не продължават с нападенията си срещу корабоплаването в Червено море.

Централното командване на САЩ заяви в публикация в социалните мрежи, че "дрон, изстрелян от контролираните от иранските хути райони на Йемен, е бил свален при самозащита" от USS Laboon, разрушител от клас Arleigh Burke.

Американската армия е свалила дрон над Червено море

Инцидентът е станал в южната част на Червено море "в близост до множество търговски кораби", се каза в съобщението.

Laboon, част от ударната група на самолетоносача, разположена в региона малко след избухването на войната между Израел и Хамас, преди това свали дронове, за които се смяташе, че са изстреляни от бунтовниците хути.

По данни на Пентагона от избухването на войната на 7 октомври бунтовниците са нанесли повече от 100 безпилотни самолета и ракетни удари по цели в Червено море и Израел.

Хутите твърдят, че атакуват Израел и свързаните с Израел кораби, за да настояват за спиране на офанзивата в Ивицата Газа, където Израел се бори с бойците на Хамас.

Нападенията застрашават транзитния маршрут, по който се осъществява до 12 % от световната търговия, което накара Съединените щати да създадат многонационална военноморска оперативна група за защита на корабоплаването в Червено море.

Датският корабен гигант Maersk, позовавайки се на силно нестабилната ситуация, заяви, че ще пренасочи всички кораби около Африка, вместо да използва Червено море и Суецкия канал в „близкото бъдеще". 
БГНЕС