САЩ ще обявят нов дългосрочен оръжеен пакет за Украйна на стойност над 2 милиарда долара, който ще включва ракети за противовъздушна отбрана, съобщава Bloomberg.

Очаква се Пентагонът да обяви пакета в рамките на деня, поясниха представители на администрацията във Вашингтон. Подчертава се, че пакетът ще бъде отпуснат за началото на очакваното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна.

САЩ могат да станат основен гарант за сигурността на Украйна

Средствата, отпуснати в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), ще бъдат използвани за закупуване на ракетни установки и ракети Hawk, както и за два типа усъвършенствани ракети за противовъздушна отбрана Patriot. Според агенцията една от тях е Patriot Advanced Capability Missile-3, или Pac-3, произведена от Lockheed Martin Corp.

Другата е Guidance Enhanced Missile или GEM-T от Raytheon Technologies Corp. Тя осигурява подобрена способност за поразяване на балистични и крилати ракети или вражески самолети в допълнение към PAC-3.

Инициативата на USAI има за цел да финансира договори с дати на доставка след месеци или дори години, за да подпомогне дългосрочните нужди на Украйна за сигурност.

САЩ ще предостави F-16 и обучение на пилоти за Украйна

Припомня се, че през ноември 2022 г. САЩ обявиха намерението си да доставят системи Hawk от собствените си запаси, след като бъдат ремонтирани със средства от USAI.

Зенитно-ракетната система Hawk е предшественик на системата за противоракетна отбрана Patriot. Първоначално комплексът е разработен за унищожаване на самолети, по-късно е модифициран за прихващане на ракети в полет. Приета е на въоръжение през 1960 г.

Самият комплекс се оценява на 15 милиона долара, а ракетите за него - 250 000 долара за единица.
Агенция "Фокус"