Западните страни искат да предложат на Украйна модел на гаранции за сигурност, подобен на този, който има Израел. Основен гарант може да бъде САЩ. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на The Wall Street Journal.

Изданието отбелязва, че подготовката на израелския модел на гаранции за сигурност на Украйна е потвърдена от полския президент Анджей Дуда и редица неназовани западни официални лица.

Според източници на американската медия концепцията за израелския модел за Украйна е разработена още през 2022 г. от ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак и бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Бившият помощник на Расмусен Фабрис Потие  е заявил, че САЩ трябва да станат основен гарант за сигурността на Украйна. В същото време събеседниците на WSJ са посочили, че Великобритания, Германия и Франция могат да станат гаранти. Властите на тези страни вече са "съгласни с такъв план“.

САЩ ще предостави F-16 и обучение на пилоти за Украйна


Неназован американски служител е споделил пред WSJ, че дискусиите относно гаранции за сигурност все още продължават.

Според западни представители, подобно споразумение между Украйна и нейните съюзници може да промени хода на войната с Русия и документът ще помогне на Украйна да напредне по пътя към НАТО.

Неназованите служители също така заявяват, че споразумението за сигурност, което се основава на Киевския договор за сигурност, ще бъде подписано след срещата на върха на НАТО на 11-12 юли.

Израелският модел на гаранции за сигурност

Трябва да се отбележи, че Израел не е член на НАТО и съюзниците от Алианса не са задължени да защитават страната в случай на война. Споразумението между Израел и САЩ предвижда, че Вашингтон се задължава да предостави военна помощ на страната в размер на 38 милиарда долара между 2019 и 2028 г.

В същото време редица украински официални лица заявиха, че Украйна се нуждае от гаранции за сигурност за периода преди влизането в НАТО. Украинските власти очакват такова споразумение да бъде подписано на срещата на върха на НАТО през юли.
Агенция "Фокус"