САЩ предупредиха да не се пътува до Китай заради разрастващата се епидемия от коронавируса и спорните мерки за овладяването ѝ, предаде ДПА.

Държавният департамент отново препоръча на гражданите си да размислят, ако възнамеряват да пътуват до Китай.

Над 700 са новите случаи на COVID-19 у нас

Американското външнополитическо ведомство предупреждава да не се пътува до Хонконг, Цзилин и Шанхай заради COVID ограниченията, включително риск от разделяне на родители от деца. За Хонконг се предупреждава и че има опасност от произвол при прилагането на местните закони.  

На всички второстепенни служители на консулството на САЩ в Шанхай е позволено, ако желаят, да си заминат. Това вероятно означава, че работата на консулството там ще бъде прекратена до второ нареждане, отбелязва ДПА.

Китай преминава през най-тежката си епидемична вълна от началото на коронавирусната пандемия преди две години.

Акад. Петрунов в Плевен: Пандемията не е свършила, имунизирайте се

Сред най-засегнатите населени места са Шанхай, който се намира на централното крайбрежие на Китай, и градовете Шънян и Чанчун в Североизточен Китай. Въведени са широкообхватни ограничения върху придвижването заради китайската политика на нулева търпимост към разпространението на ковид. В трите града живеят общо 38 милиона души.

В Китай всеки заразен трябва да отиде в болница или в обект за карантиниране. Практиката да се разделят малки деца от родителите им предизвика бурни реакции. В Шанхай властите обявиха в сряда, че незаразени родители могат да кандидатстват за придружители на децата си, които се нуждаят от подкрепа заради изолацията.
БТА