САЩ подготвя нови чуждестранни санкции срещу Иран
САЩ подготвя нови чуждестранни санкции срещу Иран / снимка: Reuters

САЩ работят "експедитивно и старателно", за да издействат нови чуждестранни санкции срещу Иран заради ядрената му програма, но те вероятно ще влязат в сила след месеци, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от АП.

Пред придружаващите я в обиколката й в Южна Америка Клинтън отбеляза, че резолюция за нови санкции срещу Иран може да бъде предложена за гласуване от Съвета за сигурност на ООН в някой момент през следващите няколко месеца. Това е значително по-късно, отколкото САЩ се надяваха доскоро - донякъде поради липсата на ентусиазъм у други страни, представени в Съвета за сигурност, да подкрепят нови наказателни мерки, отбелязва БТА.

Клинтън се опитва да получи подкрепа за санкциите срещу Техеран. Тя увери, че ще се погрижи президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва, който поддържа близки връзки с ислямската република, да осъзнае до каква степен светът е обезпокоен от действията на Иран.

Междувременно иранските власти спряха временно основния печатен орган на опозицията - вестник "Етемад" ("Доверие"), съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки иранската информационна агенция ИРНА. Решението за спирането на вестника беше взето от комисия по въпросите на пресата, която го аргументира с многократни нарушения от страна на редакцията. Вестникът отразяваше много от изявленията на лидерите на опозицията, включително бившия президент реформатор Мохамад Хатами.

"Етемад" излезе от печат за първи път преди осем години и оттогава не е спиран, макар да е получавал предупреждения от властите. Напоследък в Иран бяха закрити няколко периодични издания, отразяващи възгледите на реформаторите.