Украйна атаки
Украйна атаки / Guliver/Getty Images
Вашингтон ще предостави на Украйна пореден пакет от военна помощ на стойност 275 милиона долара, за да ѝ помогне да засили противовъздушната си отбрана, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Той каза, че е дълбоко обезпокоен от засилващото се партньорство в сферата на отбраната между Иран и Русия и САЩ ще използват свои инструменти, за да прекъснат тази връзка, както и доставките на ирански дронове. Кърби допълни, че американското правителство ще обсъди с партньорските си държави сътрудничеството между Москва и Техеран.

Според източници на Ройтерс новата военна помощ на Пентагона вероятно ще включва ракети за реактивните системи за залпов огън "Хаймарс", високопроходими джипове "Хъмви", генератори и 155-милиметрови артилерийски снаряди.  

Кърби отказа да коментира съдържанието на пакета, който може да претърпи промяна, преди бъде подписан от американския президент. 

Тази седмица Конгресът прие фискалния закон за националната отбрана за 2023 г., който предвижда военната помощ за Украйна през следващата година да е не по-малко от 800 милиона долара.
 
БТА