САЩ освободили заложници в Йемен, но не открили Люк Сомърс
САЩ освободили заложници в Йемен, но не открили Люк Сомърс / Thinkstock/Getty Images

Американски военни са направили миналия месец опит да освободят няколко заложници в Йемен, сред които американеца Люк Сомърс, но не са го открили, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

"Съединените щати направиха опит за освобождаване на няколко заложници, държани в Йемен от Ал Кайда, сред които е американският гражданин Люк Сомърс. Няколко заложници бяха освободени, но други, включително Сомърс, не бяха открити в сградата, която беше мишена на операцията", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той уточни, че операцията е извършена в сътрудничество с йеменските власти.

Подробностите за операцията остават секретни, но Пентагонът реши да даде точна информация, тъй като мисията беше широко отразена в общественото пространство, каза контраадмирал Кърби.

Американският президент Барак Обама разреши миналия месец да бъде предприета операция за освобождаване на Люк Сомърс, потвърди говорителката на Съвета за национална сигурност Бърнъдет Мийхан, цитирана от ДПА.

Членове на терористичната мрежа Ал Кайда в Йемен заплашиха да обезглавят 33-годишния американски заложник Люк Сомърс, който през септември 2013 г. беше отвлечен от оживена улица в столицата Сана, напомня ТАСС.

Във видеозапис организацията "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП) днес заплаши да екзекутира американски журналист, представен като Люк Сомърс, заложник в Йемен от повече от година. Във видеото водачът на АКАП Насер бин Али ал Анси заплашва да обезглави заложника до три дни след излъчването на записа, ако САЩ не изпълнят исканията на групировката. Той не назовава условията, но казва, че те са известни на Вашингтон.

Няколко вестника вече съобщиха, че в края на ноември йеменските специални сили, подпомагани от американски командоси, са осъществили операция срещу бойци от Ал Кайда в провинция Хадрамаут (Югоизточен Йемен) за освобождаване на група заложници, сред които има американец, британец и южноафриканец.

Според в. "Ню Йорк таймс" американските специални части са открили осем заложници, но не и Люк Сомърс. Йеменското министерството на отбраната съобщи, че екстремистите са преместили американския пленник точно преди операцията.

Във видеото Ал Анси споменава акцията, като подчертава, че тя се е провалила.

Петима западни заложници (трима американци и двама британци) бяха екзекутирани от август насам от групировката "Ислямска държава", контролираща значителни територии в Ирак и Сирия, припомня АФП.

Източник: БТА