САЩ наложиха санкции на помагащи на Асад да купува петрол от ИД
САЩ наложиха санкции на помагащи на Асад да купува петрол от ИД / ThinkStock/Getty Images

САЩ наложиха санкции на 10 физически и юридически лица, които помагат на режима на сирийския президент Башар Асад. Някои от тях са помагали на сирийското правителство да купува петрол от екстремистите от "Ислямска държава", съобщи американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

САЩ заявиха, че ще замразят активите на 4 физически и на 6 юридически лица, включително на една руска банка, за оказване на подобна подкрепа. Освен замразяването на активите им, на всички американци е забранено да извършват каквито и да е транзакции с тях.

Санкциите са насочени срещу банката "Руски финансов алианс", заради ролята й във финансови транзакции със сирийското правителство. Засегнати са и две физически лица, свързани с банката - Мудалал Хури и Кирсан Илюмжинов, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Илюмжинов е президент на Международната шахматна федерация, отбелязва ТАСС. Той отказа да коментира включването си в списъка на лица, подложени на санкции, и заяви, че сега научава новината.

Според друго изявление на американското министерство на финансите, Илюмжинов е обвинен в "оказване на материална помощ и действия от името и в интерес на правителството на Сирия и на централната банка" на страната.

"Илюмжинов е влиятелен руски бизнесмен, бивш президент на руската република Калмикия, отдавнашен президент на Международната шахматна федерация. Още от 1997 г. той е съпричастен към финансовите операции, свързани с компании, имащи отношение към Хури. Заедно с Хури те притежават банката "Руски финансов алианс" или я контролират", добавя се в изявлението на финансовото министерство.

Санкциите засягат и сирийския бизнесмен Джордж Хасуани, който според финансовото министерство на САЩ служи като посредник за покупките на петрол на сирийския режим от "Ислямска държава". "САЩ ще продължат да налагат финансови санкции на всички, които помагат на Асад да продължи да използва насилие срещу сирийския народ", заяви Адам Шубин, изпълняващ длъжността заместник-министър на финансите на САЩ с ресор "Тероризъм и финансово разузнаване".

Последното засегнато физическо лица е гражданин на Кипър, свързан с Хури, съобщава ТАСС. Сред другите цели на новите санкции се включват фирми, собственост на Хури или контролирани от него, отбелязва Ройтерс. Освен банката "Руски финансов алианс" и базираната в Москва компания "Хъдсотрейд", в списъка със санкции попаднаха и четири компании от Сирия, Кипър и Белиз, посочва ТАСС.

Източник: БТА