САЩ и Китай искат всеобхватно споразумение за климатичните промени
САЩ и Китай искат всеобхватно споразумение за климатичните промени / Reuters

САЩ и Китай ще се стремят към всеобхватно споразумение на срещата на върха за климатичните промени в Копенхаген идния месец, което да сплоти и мобилизира целия свят, заяви американският президент Барак Обама след срещата си с президента на Китай Ху Цзинтао.

Целта на срещата в Копенхаген трябва да бъде споразумение с "незабавен оперативен ефект", а не просто политическа декларация, подчерта Обама. По думите на китайския президент двамата с Обама са единодушни, че двете страни трябва да засилят сътрудничеството в борбата с климатичните промени и за стимулиране на екологично чиста енергия.

Според Обама той напомнил на китайските си домакини, че всички малцинства имат човешки права и призовал Китай да възобнови преговорите с представители на Далай Лама по въпроса за Тибет. На съвместната пресконференция в Пекин американският президент подчерта, че разяснил пред президента Ху Цзинтао вижданията на САЩ в областта на човешките права.

Двамата лидери се съгласили, че ислямската република Иран трябва да даде гаранции на международната общност, че ядрената й програма е мирна и прозрачна, заяви Обама, цитиран от Ройтерс. Иран има златна възможност да демонстрира и докаже мирните си намерения, но ако не се възползва от този шанс, ще си понесе последиците, предупреди американският президент.

Китай "одобрява нееднократно потвърждаваното от президента Обама признаване на принципа на "един Китай", подчерта китайският президент, имайки предвид "суверенитета на Китай над Тайван".