/ БГНЕС
Холандия и САЩ постигнаха споразумение да използват инфраструктурата на холандския карибски остров Кюрасао за евентуално препращане на хуманитарна помощ към близката Венецуела, предаде Ройтерс, позовавайки се на премиера на Кюрасао.

Гуайдо призова Европа да засили финансовите санкции срещу режима на Мадуро

Островът ще бъде използван единствено за цивилни операции за доставка на помощи като храни и лекарства за Венецуела, ако венецуелското правителство изрично разреши това, заяви холандското външно министерство миналия месец.

Венецуелският президент Николас Мадуро многократно е отказвал да допусне чуждестранна помощ за Венецуела въпреки дълбоката икономическа криза, довела до недостиг на храни и лекарства и до хиперинфлация.

Венецуела остана без ток, властите говорят за кибератака и обвиниха САЩ

По-рано лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че вече контролира петролната корпорация Ситго (Citgo), основен акционер в която е венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), съобщи ТАСС.

Властите "искаха да откраднат всичко, но ние вече получихме контрол над Ситго и лиценз за продължаване на работата на компанията, като така спасихме важен национален актив", написа Гуайдо в Туитър.

Николас Мадуро обяви победа в „електрическата война“

На 28 януари САЩ въведоха санкции срещу PDVSA. В резултат доставките на петрол от Венецуела за САЩ спаднаха рязко. На Ситго, американския филиал на PDVSA, обаче беше позволено да продължи да работи в САЩ, стига да не превежда получените средства по сметките на компанията-майка.
БТА