Садр призова да се сложи край на насилието между сунити и шиити
Садр призова да се сложи край на насилието между сунити и шиити / netinfo

Радикалният иракски шиитски водач Муктада Садр заяви, че категорично отхвърля проявите на насилие между сунити и шиити, които са обхванали страната през последните девет месеца, предаде Франс прес.

"Категорично отхвърлям шиити да убиват сунити или едни шиити

да убиват други шиити по каквато и да било причина. Основната ни цел трябва да е краят на окупацията" на американските сили в Ирак, заяви Садр в реч по случай края на Рамазана.

В петък иракската армия се намеси в южния град Амара, за да наложи прекратяване на огъня между шиитски милиции и полицията, а вчера тя наложи полицейски час в града, за да не се възобновят сраженията.

Сблъсъците между шиитските милиции "Армията на Махди" и правителствените сили за сигурност миналата седмица завършиха с най-малко 25 загинали и 150 ранени. Това се случи два месеца след като британските войски предадоха контрола над Амара на местните сили за сигурност.

Днес още най-малко двама полицаи бяха убити в Амара.

В неделя и понеделник в Ирак бяха убити трима американски войници, с което загубите на силите на САЩ за последните три дни станаха 14 души.

От началото на месеца в Ирак до момента са убити общо 89 американски военнослужещи. Октомври 2006 г. се очертава като един от най-смъртоносните за американската армия от началото на иракската операция през март 2003 г., отбелязва АФП.