Трол съм в интернет, призна лице, но поиска анонимност
Трол съм в интернет, призна лице, но поиска анонимност / Thinkstock
Свързани с печално известната група тролове от Санкт Петербург, която участва в опита на Русия да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г., отново опитват да се прицелят към американците, обяви Facebook, позовавайки се на информация от ФБР.

Предотвратената операция използвала фалшиви самоличности, вкл.реалистично изглеждащи снимки на хора, изготвени на компютър, мрежа от профили във Фейсбук и страници със слаба активност към момента на разкриването й, както и сайт, изготвен така, че да прилича и да действа като източник на новини от левицата.

Според експерти, цитирани от CNN, за руските тролове сега ще е далеч по-трудно да пробият и да добият влиянието, което имаха през 2016 заради мерките, взети както от социалните мрежи, така и от американското разузнаване.

Но и троловете се развиват, а прекратената във вторник операция показа още по-сложни начини за прикриване на следите, както и кой стои зад нея, в сравнение с предишни подобни опити, предупреждава CNN.

Ползван бил т. Нар. Deepfake – компютърно генерирани кадри като снимки за фалшиви профили, които буквално са снимки на несъществуващи хора.

При предишните атаки от Русия било достатъчно да се провери дали троловете са ползвали открадната чужда снимка, за да се разбере, че става дума за фалшиви новини. Сега, обаче, с наличните безплатни приложения онлайн е възможно да се създават хиляди лица на измислени личности, които изглеждат като истински.