/ Thinkstockphotos
Заместник-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Тихонов бе обвинен в присвояване на повече от 600 милиона рубли.

Следствието твърди, че той се е опитал да се укрие, "използвайки различни методи на конспирация". Медиите наричат Тихонов най-близкия сътрудник на шефа на Министерството на енергетиката Александър Новак.

Във вторник вечерта медиите съобщиха, позовавайки се на източници, че замшефът на енергийното министерство Анатолий Тихонов е бил задържан в Москва. В сряда тези съобщения бяха потвърдени от Следствения комитет (СКР).

Те казаха, че Тихонов и трима други задържани са обвинени в присвояване на повече от 600 милиона рубли, отпуснати на Руската енергийна агенция от министерството на енергетиката за създаване на информационна система.

Според официалния представител на СКР Светлана Петренко е установено участие в кражбата на най-малко 603 милиона рубли на бившия директор на Руската енергийна агенция Анатолий Тихонов, неговия съветник Роман Рижков, както и на заместник-председателите на„ Ланит “АД Владимир Макаров и Виктор Серебряков, съобщи Интерфакс.

"Сега Тихонов заема поста заместник-министър на енергетиката на Руската федерация. В същото време той се опита да се скрие, използвайки различни методи на конспирация, като многократно сменяше използваните автомобили и временните местоположения в Москва", каза Петренко.

Тихонов бил разпитван зяла нощ, но засега не признава вина.

Според следствието престъпното деяние е било извършено в рамките на утвърдената през 2014 г. програма „Енергийна ефективност и развитие на енегетиката” за 2013-2015 г., пише в. „Комерсант”. За финансиране на създаването на информационна система, поръчано на Руската енергийна агенция, на която начело по онова време е бил Тихонов, агенцията получила от министерството на енергетиката общо 968 млн. рубли, голяма част от които после се „изпарила”.
БГНЕС