/ iStock/Getty Images
100 души и хеликоптер го издирват
Руски военнослужещ уби трима свои колеги при стрелба в база близо до южния град Воронеж, предадоха агенции, цитирайки военните.

"Трима военнослужещи са получили смъртоносни наранявания в резултат на нападение. Командването на военната част, действайки съвместно с правоприлагащите органи, работи за издирване и задържане на нападателя", се казва в изявлението на западния военен окръг на Русия, предадено от Интерфакс.

Стрелбата е възпроизведена на военно летище край Воронеж, съобщи източник от аварийните служби в региона.

"Военнослужещият откри стрелба с пистолет, който е взел от офицера. Трима души бяха убити. Той се е барикадирал на територията на поделението", каза източникът.

Според актуализирана информация са убити майор, ефрейтор и войник на срочна служба. Става дума за Антон Михайлович Макаров, роден през 2000 г., който живее във Воронеж, предаде ТАСС. Той може да има оръжие и два пълнителя в него.

„В издирването и задържането участват хеликоптери, безпилотни летателни апарати на властите. На свой ред източник от правоприлагащите органи каза пред ТАСС, че над 100 служители на Росгвардия участват в операцията по ареста.

Военното летище „Балтимор“ принадлежи на Военновъздушната академия на името на професор Н. Е. Жуковски“ и Ю. А. Гагарин и се ремонтира повече от седем години; през декември 2019 г. бяха обявени планове за завършването му до септември - октомври 2020 г. Базата е предназначена за всички видове модерни самолети, както военни, така и граждански. 

Основната версия за нападението е нервен срив, предава TACC. 

„Според резултатите от предварителното разследване, проведено във военното поделение във Воронежска област, беше установено, че на 9 ноември или в предходния период не е имало физически конфликт между пристигналия на проверка дежурен офицер и нападналия го военнослужещ. Основната версия за инцидента е нервен срив", се казва в съобщението от ЗВО.

Според ЗВО военнослужещият е убил трима души в поделението и е избягал с оръжие. Освен това местната военна болница съобщи за още един пострадал, който е получил леки наранявания.
БГНЕС/Агенция "Фокус"