ваксина
ваксина / iStock/Getty Images
Необходими са 11 месеца, за да е готова, каза ръководителят на Федералната медико-биологическа агенция
Федералната медико-биологическа агенция е разработила седем прототипа на ваксина срещу новата коронавирусна инфекция, съобщи ръководителят й Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС.

"С днешна дата Федералната медико-биологическа агенция разработи седем прототипа на рекомбинантна ваксина, направена по генно-инженерен метод от рекомбинантни белтъци", съобщи тя в ефира на програма "Време" по Първи канал в петък.

Случаите на коронавирус по света са вече над половин милион

По думите на Скворцова на дневен ред е задачата да се подбере най-ефективният от тези седем прототипа на ваксината. Тя обясни, че първоначално се използва компютърно моделиране, а от понеделник вече се прехвърлят на площадката на Центъра по микробиология към Министерство на отбраната, което има възможността и квалификацията, и е сертифицирано да работи с биопатогени от втора степен на зараза.

Скворцова подчерта, че готова ваксина може да се очаква не по-рано от 11 месеца. "Ние планираме към юли месец да завършим изпитванията и да преминем във фаза на регламентиране на доклинически изследвания", каза ученият.