/ iStock/Getty Images
Руската полиция прекрати събрание на опозиционни политици в хотел в град Нижни Новгород и задържа двама души на основание нарушаването на коронавирусните правила, предаде ДПА.

"Това е политическо преследване", заяви московският политик Юлия Галямина, публикувала в общественото пространство видеоклип от отвеждането си в ареста от полицията.

Руски активисти и опозиционни организации се оплакват, че властите не зачитат гарантираното им от конституцията право на свободни събрания.

През март униформени полицаи щурмуваха хотел в Москва, където активисти планираха среща. Тогава бяха задържани около 200 души.

Полицията в Нижни Новгород съобщи, че на днешната среща са били нарушени противоепидемичните изисквания - твърдение, което опозиционните политици отхвърлиха. Пряко излъчване от конферентната зала бе в подкрепа на позицията на опозиционерите. От кадрите се вижда, че присъстващите политици носят маски и седят на разстояние един от друг.

Губернаторът на Нижегородска област Глеб Никитин постанови малко преди срещата, че събирането на повече от 30 души в едно помещение не е разрешено. Организаторите казаха, че събралите се са били най-много 25 души и обърнаха внимание на факта, че разпореждането на губернатора влиза в сила чак от 29 май.

Правозащитници твърдят, че пандемията се използва като претекст за предотвратяване на събранията на опоненти. Същевременно хората, които участват в масови прояви, одобрени от властите, обикновено са без маски.
БТА