Русия призова към въздържаност във връзка с ракетния скандал
Русия призова към въздържаност във връзка с ракетния скандал / снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев призова всички страни в спора, свързан с ракетните системи в Европа, да се въздържат от едностранни действия до подписването на специалното споразумение за гарантиране на европейската сигурност. Руският президент направи това изказване по време на срещата на върха ЕС-Русия в Ница. Само ден, след като демократът Барак Обама бе избран за президент на САЩ, Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще разположи ракетни комплекси в Калининград в отговор на планирания американски противоркетен щит в Европа.

„Русия никога не е използвала едностранни мерки в сферата на сигурността", заяви Медведев. Без да посочва изрично Чехия и Полша той допълни:

„Ние реагирахме на поведението на отделни държави от ЕС, които без да се посъветват с кого и да било, се споразумяха да разположат нови оръжия на своята територия. Ако всички живеем в един общ дом – хайде да се срещаме, хайде да се споразумяваме!

Колкото до независимостта на Абхазия и Южна Осетия Медведев промени тона и заяви, че ЕС е изиграл конструктивна роля и че в необходимия момент се е намесил в конфликта с Грузия с миротворческа мисия. Френският президент Никола Саркози се обяви за продължаване на преговорите с Русия:

„Никога не е имало прекъсване на диалога между ЕС и Русия. Ние само го отложихме във времето. Защо го отложихме? Защото между нас имаше разногласия. Не бяхме съгласни с това, че Русия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Но аз винаги съм бил „за” продължаване на диалога. Той не е признак на слабост!"

„Планът Медведев-Саркози е изцяло изпълнен!", заключи руският президент Дмитрий Медведев по време на срещата на върха ЕС-Русия в Ница.