Русия призова Киев, САЩ и ЕС да осъзнаят тежестта от спецоперация в Югоизточна Украйна
Русия призова Киев, САЩ и ЕС да осъзнаят тежестта от спецоперация в Югоизточна Украйна / снимка: БГНЕС

Намерението на Киев да проведе щурмова спецоперация в Югоизточна Украйна ще доведе до катастрофа, заяви руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Русия "е крайно обезпокоена от медийните съобщения за намеренията на киевския режим да извърши щурмова спецоперация в югоизточните райони на страната, и то с участието на отряди от ултранационалистическия "Десен сектор".

Подобни безотговорни и агресивни действия от сегашното "украинско правителство" - ако бъдат изпълнени - може да доведат до катастрофални последици", се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от БТА.

Русия призовава "Киев, както и снизходително отнасящите се към него САЩ и ЕС, които са подписали женевските договорености, да не правят престъпни грешки, да оценят трезво цялата тежест от възможните последствия от използването на сила против украинския народ", заявява руското дипломатическо ведомство.

Междувременно зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу каза, че анексирането на Кримския полуостров от Москва и действията по дестабилизирането на Източна Украйна са заставили водения от САЩ съюз да започне да третира Русия повече като неприятел, отколкото като партньор, предаде АП. Това е повратна точка в десетилетните усилия на НАТО да се сближи с Москва, допълни Вършбоу пред журналисти.
Той каза, че Алиансът обмисля нови мерки, които да откажат Русия от каквато и да е агресия срещу страните членки на НАТО, с които граничи, какъвто е случаят на балтийските държави.

Зам.-генералният секретар добави, че сред възможните ходове е разполагане на по-значителен брой съюзени бойни сили в Източна Европа - за постоянно или на ротационен принцип.