Русия отложи ракетни изпитания заради пожарите в Московска област
Русия отложи ракетни изпитания заради пожарите в Московска област / снимки: Reuters

Заради пожарите в Коломна (113 км югоизточно от Москва) са отложени насрочените изпитания на ракети „Искандер" и други въоръжения в този район, предаде АФП, като се позова на представител на руското конструкторско бюро КБМ. „От самото начало на сушата прекратихме изпитанията и естествено в момента не можем да ги продължим, тъй като има значителен риск от пожар", заявил пред Интерфакс Валерий Кашин,
директор на КБМ.

„Искандер" са балистични ракети с малък обсег, каквито Русия редовно заплашва да разположи в своя анклав Калининград на границата с ЕС, уточнява АФП.

Пожарите, бушуващи в Русия от края на юли, засегнаха или застрашиха редица руски военни обекти. Властите признаха, че на 29 юли са били опожарени две военни бази в Московския регион. На 5 август правителството обяви, че от град Алабинск в Нарофомински район (70 км югозападно от Москва) са преместени „в безопасен район" складове с артилерийско и ракетно въоръжение, добавя агенцията.

Русия не е искала досега официално помощ от Европейския съюз заради бушуващите в страната пожари. Отряд от 95 българско огнеборци обаче вече седмица помагат в борбата със стихията. Днес news.pl съобщи, че и полски пожарникари ще се включат в гасенето на пожарите в Русия. Батальон от 159 полски огнеборци ще работи край населеното място Лункино, Рязанска област, на около 250 км югоизточно от Москва. Командирът на групата Дариуш Марчински каза, че подчинените му са получили един от най-трудните участъци. По думите му задачата е да не се допусне по-нататъшно разширяване на огнището.

Руският премиер Владимир Путин се включи лично в усилията за гасене на пожарите. В продължение на половин час правителственият ръководител е стоял на мястото на втория пилот в кабината на самолета-амфибия „Бе-200" в Рязанска област. Той е изпълнявал дейности не само за зареждане на машината с вода от река Ока, а и при разпръскването й върху две огнища на горски пожари в околностите на град Рязан. В резултат на действията двата пожара са били потушени.

Междувременно в. „Комерсант" твърди, че щетите от горските пожари в западните части на Русия се оценяват на 15 млрд. долара или 1% от брутния вътрешен
 продукт (БВП), посочва АП. Тази сума включва само преките щети и краткосрочните последици за икономиката, тъй като не са оценени по-тежките последици за икономиката от разрушаването на околната среда.