Русия дава 650 млрд. долара за модернизация на въоръжените си сили
Русия дава 650 млрд. долара за модернизация на въоръжените си сили / снимка: Reuters

Руският премиер Владимир Путин обяви вчера на среща с министри и висши офицери, че правителството предвижда да вложи до 2020 г. 20 трлн. рубли (646 млрд. долара) за модернизация и превъоръжаване на руските въоръжени сили. Близо 80 на сто от тази сума ще бъде използвана за ново оръжие и военна тeхника, а с останалите 20% ще се финансират научни изследвания във военната област. 

„Отделяме огромни средства за програмата за превъoръжаване. Дори се стряскам от предвидената сума - 20 трлн. рубли”, заявил Путин. „Крайно време е да започнем да преодоляваме последствията от годините, когато финансирането за армията и флота бе крайно недостатъчно”, подчертал той по време на посещение в корабостроителния завод „СевМаш” в град Северодвинск, в северната част на страната, на брега на Бяло
море.

Програмата за модернизация ще се съсредоточи върху стратегическите ядрени сили, зенитните системи, комуникациите, създаването на изтребител от пето поколение, както и върху развитието на руските ВМС, които ще получат 4,7 трлн. рубли, пише БТА.

Путин бе в Севердвинска по случай началото на доковите изпитания на новата ядрена подводница от клас „Борей” „Александър Невски”, която ще бъде въоръжена с новите междуконтинентални балистични ракети "Булава". Русия предвижда да построи общо три подводници от този клас. Първата от тях, „Юрий Долгоруки”, вече е в период на изпитания в реални условия и се очаква да бъде приета на въоръжение през първата половина на 2011 г.