Руските окупатори при сложни метеорологични условия засилват настъплението си и се опитват да овладеят инициативата преди президентските избори в Русия, докато украинските въоръжени сили консолидират позициите си. Това съобщиха анализатори от американския Института за изследване на войната (ISW), на които се позовава украинската агенция УНИАН.

В прегледа се казва, че руските сили вероятно ще започнат настъпателни операции в много сектори на фронта по време на най-лошите метеорологични условия в опит да завземат и запазят инициативата преди президентските избори в Русия, които са насрочени за март 2024 г. В обзора се припомня, че руските войски водят настъпателни действия по по-голямата част от фронтовата линия: по границата на Харковска и Луганска области, близо до Бахмут и в посока Авдиевка, а също така извършват непрекъснати наземни атаки на запад от Запорожка област. Темпото на боевете по цялата фронтова линия до голяма степен съответства на оценките на ISW, че руските сили се опитват да си върнат инициативата на бойното поле поне от средата на ноември.

Военната помощ за Украйна е на най-ниско ниво от началото на войната

Според анализаторите фактът, че окупаторите правят опит да овладеят инициативата и да провеждат настъпателни операции, без да чакат да настъпят студове, показва, че те са под натиск. Експертите отбелязаха, че е трудно да се каже дали настоящите руски усилия ще създадат условия за постигане на оперативен значителен успех в близко бъдеще.

В същото време, според анализаторите, руските войски не трупат неизползвани резерви в подготовка за по-големи зимни операции. В прегледа се казва, че официални изявления на украинските военни също показват, че руските войски са успели да завземат инициативата по границата на Харковска и Луганска област, близо до Бахмут и по направлението Авдиевка-Донецк, докато украинските войски запазват инициативата в ключови райони на южна Украйна. Доказателство за това са постоянните украински контраатаки в западната част на Запорожка област и стабилното, по-голямо от обикновено, украинско присъствие на източния бряг в Херсонска област. „Украинските сили, напротив, изглежда използват този период на трудни метеорологични условия и продължаващи руски настъпателни операции, за да създадат и укрепят отбранителни позиции на онези участъци от фронта, където не провеждат контранастъпателни операции, като по този начин запазват жива сила и ресурси за бъдещи офанзиви“, отбелязват анализаторите.
БГНЕС