/ Gulliver/Getty Images, архив
Руската армия напредва по всички направления в Украйна, това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Франс прес.

"Групировките на руските войски нанасят на въоръжените сили на Украйна ефективни и мощни удари. В резултат на това техните (на украинските сили) бойни възможности са значително намалени. Нашите военнослужещи действат умело и решително, заемат по изгодни позиции, разширяват зоните си на контрол по всички направления", каза министърът, цитиран от ТАСС.

"Тоталната мобилизация в Украйна, доставките на западно оръжие и хвърлянето в бой от украинското командване на стратегическите резерви не промениха ситуацията на бойното поле. Тези отчаяни действия само увеличиха броя на загубите в подразделенията на въоръжените сили на Украйна. За половин година т.нар. контраофанзива противникът изгуби над 125 000 войници и 16 000 единици бойна техника", каза Шойгу по време на съвещание с ръководния състав на руската армия.

"Продължаваме да водим активни отбранителни действия и да увеличаваме бойния потенциал на въоръжените си сили, базирайки се на опита от специалната военна операция", добави министърът.

Украинската контраофанзива, която започна това лято след месеци на подготовка, е в застой в южната и източната част на страната, без значителен напредък или надежда за пробив, отбелязва Франс прес. От началото на есента руските сили са тези, които показват, че все още разполагат с ресурси, като извършват атаки, допълва френската агенция.
Силите на Москва упорито атакуват Авдеевка - промишлен град в покрайнините на Донецк, който те се опитват да обкръжат, припомня Франс прес. Завладян за кратко през 2014 г. от проруските сепаратисти, градът с времето се превърна в символ на украинската съпротива.

Авдеевка представлява оттогава фронтовата линия в района и руските сили "значително са увеличили" активността си през последните дни, каза в сряда Олександър Тарнавски, украински командир, отговарящ за района на Авдеевка, припомня Франс прес.

Той увери днес, че украинските сили държат твърдо позициите си и все още нанасят тежки поражения на руските сили, които, по думите му, извършват атаки, използвайки бронирани машини, както пехотинци.
Алексей Маргоевски/БТА