Зеленски и датската премиерка Мете Фредериксен в самолет Ф-16 в датска военновъздушна база
Зеленски и датската премиерка Мете Фредериксен в самолет Ф-16 в датска военновъздушна база / БГНЕС
Русия осъди решението на Дания и Нидерландия да дарят изтребители Ф-16 на Украйна, като заяви, че този ход ще доведе до ескалация на конфликта, предаде Ройтерс.

На 20 август Дания и Нидерландия обявиха, че ще предоставят на Украйна изтребители Ф-16, като се очаква първите шест да пристигнат към Нова година.

"Фактът, че Дания реши сега да дари 19 самолета Ф-16 на Украйна, води до ескалация на конфликта", каза руският посланик Владимир Барбин в изявление, цитирано от датската новинарска агенция "Рицау".

Нидерландия и Дания обещаха да доставят изтребители Ф-16 на Украйна (СНИМКИ)

"Като се крие зад предположението, че Украйна сама трябва да определи условията за мир, Дания се стреми с действията и думите си да не остави на Украйна друг избор, освен да продължи военната конфронтация с Русия", добави той.

Зеленски и датската премиерка Мете Фредериксен в самолет Ф-16 в датска военновъздушна база
БГНЕС

Зеленски: Всички съседи на Русия ще са заплашени, ако Украйна не устои

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен заяви по-рано, че Украйна може да използва дарените Ф-16 само в рамките на собствената си територия. Това важи за всички дарени от Копенхаген оръжия, подчерта той.

Дания ще достави общо 19 изтребителя. Нидерландия разполага с общо 42 Ф-16, но все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени на Украйна, отбелязва Ройтерс.
Асен Георгиев/БТА