/ iStock/Getty Images
Москва категорично отхвърля обвиненията в убийство на граждански лица в украинския град Буча и предлага въпросът да бъде обсъден на възможно най-високо ниво. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Категорично отхвърляме всякакви обвинения. Освен това вярваме, че тази тема трябва да бъде обсъдена на възможно най-високо ниво“, каза той, отговаряйки на съобщения от украински и западни медии и политици. В тази връзка, отбеляза Песков, Москва е поела инициативата да „се разгледа тази тема в Съвета за сигурност“ на ООН. Руските дипломати ще продължат активни усилия за поставяне на този въпрос в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН.

Прессекретарят на президента Владимир Путин също подчерта, че на видеоматериалите, разпространявани от Украйна, не може да се вярва, освен това специалисти от руското министерство на отбраната вече са установили признаци на фалшификация и фалшификати на видео.

Темата коментира и руският външен министър Сергей Лавров, според когото твърденията за Буча са „провокация, която представлява директна заплаха за международни мир и сигурност“.

По-рано Украйна и Западът обвиниха руската армия, че е убивала умишлено цивилни в киевското предградие. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Олаф Шолц, също обвиниха Русия за зверствата и поискаха налагане на нови санкции срещу Русия по повода.

Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски.