/ iStock/Getty Images
Местни избори започнаха в окупираните от Русия части на Украйна. С тях Москва опитва да циментира властта си в т.нар. от нея "нови територии" въпреки продължаващия конфликт, предаде Ройтерс.

Русия не контролира изцяло четирите области, където се произвеждат изборите - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Заедно с Крим - анексиран от Москва през 2014 г. - те представляват близо една пета от Украйна.

При гласуване през октомври миналата година три четвърти от страните в Общото събрание на ООН осъдиха "опита за незаконно анексиране" на четирите области. Украински представители казват, че изборите също са незаконни и че е невъзможно да се водят мирни преговори, докато Русия не изтегли изцяло войските си от украинска територия.

И в четирите области Москва назначи губернатори, смесица от ветерани проруски политици и други известни само на местно равнище хора, които се борят да запазят постовете си след изборите, които ще продължат до 10 септември. Всички губернатори са се кандидатирали с одобрението на руския президент Владимир Путин и се присъединиха към блока "Единна Русия" през последните месеци.
Любомир Мартинов/БТА