Ракетата "Самбо" достигна рекордно бързо до Международната космическа станция
Ракетата "Самбо" достигна рекордно бързо до Международната космическа станция / БГНЕС/ЕРА
Самбото, боен спорт, създаден в бившия Съветски съюз и едно от четирите най-широко практикувани бойни изкуства днес, достигна до космоса, съобщи „Марка“.
 

Ракетата Союз МС-17, която излетя от Казахстан с 3-членен екипаж към Международната космическа станция, носи името „Самбо“ и логото на Руската федерация по самбо, за да се популяризира бойното изкуство.



„Изстрелването на ракетата „Самбо“ в космоса е от историческо значение за нашият спорт. Това е сравнимо само с признаването на самбото за олимпийски спорт от Международния олимпийски комитет, за което работим 80 години ", каза президентът на федерацията Сергей Елисеев.
 

Президентът Владимир Путин започва да спортува самбо на 14-годишна възраст, впоследствие преминава към джудо.

През 2018 г. Руският космонавт Олег Артемиев излетя със знамето на Международната федерация по самбо, за да отбележи 80-годишнината от спорта. "Фактът на прилагане на символи самбо върху ракетата е особено важен, тъй като досега нито един спорт не е удостоен с такава чест. Това е признание за достойнствата на самбото за нашата страна", добави Елисеев.
 

С ракетата „Самбо“, достигнала целта за рекордно кратките около 3 часа вместо 6 ч., на 117-дневна мисия до Международната космическа станция излетяха американската астронавтка Катлийн Рубинс и руските й колеги Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков.