/ Thinkstock/Getty Images
Великобритания, САЩ, Германия и Франция излязоха с общо изявление, в което обвиниха Русия за отравянето на Сергей Скрипал. Бившият руски разузнавач и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в английския град преди около 10 дни. Разследването показа, че за отравянето е използвано веществото „Новичок“, което според експерти е именно руска разработка. В общата си позиция Тереза Мей, Доналд Тръмп, Еманюел Макрон и Ангела Меркел наричат химичната атака „нападение срещу суверенитета на Обединеното кралство”. В отговор Русия загатна, че обмисля да експулсира британски дипломати в най-скоро време. Междувременно стана ясно, че английският национален отбор по футбол все пак ще отиде в Русия на Световното първенство през лятото.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал
 
Недвусмисленият тон към Русия идва след като в последните няколко дни Великобритания се опита да спечели международна подкрепа, най-вече от съюзниците си. В общото си изявление лидерите на САЩ, Германия и Франция се присъединяват единодушно към Великобритания, която още вчера открито обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал. Позицията на четирите страни е, че атаката е нападение срещу английския суверенитет:
 
„Тази употреба на невропаралитичен агент от военен калибър, разработен в Русия, представлява първото нападение от подобен тип от Втората световна война насам. Това е нападение над суверенитета на Великобритания, а всяка подобна употреба на това вещество е ясно нарушение на конвенцията за химичните оръжия и на международното право”.

Лондон замразява двустранните контакти с Москва, гони руски дипломати
 
66-годишният бивш руски разузнавач Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри преди около 10 дни. Двамата са в критично състояние и до днес, а разследването показа, че са отровени с веществото „Новичок”. Руският химик Вил Мирзаянов, който живее в САЩ и е участвал в създаването на „Новичок“, заяви, че единствено Русия би могла да стои зад нападението, а 2 грама от веществото са в състояние да убият 500 души.
 
Великобритания постави ултиматум на Русия да даде обяснение, но след като не получи задоволителен отговор заяви, че ще експулсира 23-ма руски дипломати. Това е най-мащабната подобна експулсация от края на Студената война и накара руското посолство на Острова да отговори в туитър, че „температурата в отношенията между Русия и Великобритания достигнаха до -23 градуса, но ние не се боим от студа”.

Москва отрича да е свързана със случилото се с бившия руски разузнавач
 
Според британския външен министър Борис Джонсън обаче доказателствата за участие на Русия са неоспорими:
 
Боя се, че доказателствата, които сочат срещу Русия, са огромни. А и в отговора, който чухме от тях, имаше нещо самодоволно и саркастично, което беше съществена индикация за вината им. Искаха едновременно да отрекат стореното и да се похвалят с него.”

Москва готви ответни мерки, след като Лондон изгони руските дипломати
 
Британският премиер Тереза Мей междувременно обяви, че оттегля поканата си към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната. В отговор Русия обяви, че също планира да експулсира британски дипломати. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков заяви, че Русия подготвя мерки в отговор, но че за тях последната дума ще има Владимир Путин. Някои руски медии цитираха Сергей Лавров да казва, че експулсирането „определено ще се случи скоро”.
 
Други обаче го цитират да казва, че Русия първо ще информира британските власти, а едва след това ще го обяви пред медиите, защото според него „това е учтивият начин и така се държат джентълмените”.

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?
 
Междувременно Борис Джонсън опроверга слуховете, че английският национален отбор по футбол ще бъде изтеглен от Световното първенство в Русия през лятото, тъй като по думите му това щяло да бъде наказание за феновете и играчите. Бойкот обаче ще има от страна на членовете на кабинета, както и от кралското семейство.
 
А покрай историята с отравянето и санкциите из социалните мрежи популярност набра виц:
 
„На Даунинг Стрийт 10 звъни телефон. Вдига икономът: - Да, моля? Може ли Тереза да се обади? Тя спи сега. Ако се събуди, кажете ѝ, че я е търсил Владимир. Какво трябва да означава това „ако”?!