Украйна война
Украйна война / iStock/Getty Images
Москва заяви, че "оценява“ усилията на Китай за уреждане на конфликта в Украйна, след като Пекин представи документ с позиция относно конфликта, предаде АФП.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „Москва оценява плана на Китай за разрешаване на конфликта в Украйна и е готова да постигне целите на така наречената "специална военна операция" с политически и дипломатически средства. Захарова добави, че това би означавало да се признаят "новите териториални реалности" в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна заяви, че Киев трябва да си сътрудничи с Китай, за да се сложи край на войната.

"Китай започна да говори за Украйна и това не е лошо", каза Зеленски. "Струва ми се, че има уважение към нашата териториална цялост, към въпросите на сигурността", добави той. "Трябва да работим с Китай по този въпрос... Нашата задача е да обединим всички, за да изолираме един", добави той.

Зеленски каза, че има някои точки в изявлението на Китай за прекратяване на огъня, които са "разбираеми" за него, "а има и такива, които не разбираме", цитира „Гардиън“. „Но въпросът е какво следва след тези думи. Въпросът е в стъпките и докъде ще доведат те“.
БГНЕС