/ Istock
Румънски полицаи и прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са разбили мрежа, съставена от румънски, български, иракски граждани и бенгалци, обвинени, че са довели от България с лодка по река Дунав стотици мигранти, които след това са превозили към западната част на страната с товарни камиони, излагайки живота им на риск, съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Изданието отбелязва, че всеки мигрант плащал на трафикантите най-малко 4000 евро.

Прокурорите от ДРПОПТ са извършили днес обиски на 33 адреса в пет окръга в страната (Долж, Тимиш, Арад, Караш-Северн и Аджеш) срещу членове на престъпна група, която се е опитвала да транспортира през Румъния стотици мигранти. Разследването се отнася до престъпленията създаване на организирана престъпна група, трафик на мигранти и незаконно преминаване на държавната граница.

Според ДРПОПТ в началото на 2023 г. на територията на Румъния е съставена организирана престъпна група, включваща румънци, българи, иракчани и бенгалци, която срещу парични суми довеждала нелегално мигранти в Румъния и след това ги извеждала от страната.  

Прокурорите уточняват, че групата откривала мигранти от арабски произход, които искали да стигнат до Западна Европа, по-специално Германия. След това членовете на групата вземали мигрантите с лодка от българския бряг на река Дунав, вкарвали ги нелегално в Румъния в района южния окръг Долж и след това ги транспортирали с товарни автомобили към западната част на страната. 

Мигрантите били настанявани за няколко дни в района на градовете Тимишоара и Арад, а след това били поемани от други шофьори и качвани в големи товарни камиони в опит да преминат границата в посока към Западна Европа. 

"Първоначалният транспорт от румънския бряг на река Дунав до западната част на страната се извършвал с лекотоварни автомобили или джипове на групи от по 20-30 мигранти, скрити сред стоката, като животът им е бил постоянно застрашен по време на пътуването. По време на подобен транспорт един от шофьорите (член на международната организирана група) е участвал в пътнотранспортно произшествие, в резултат на което мигрантите са били ранени", се посочва в съобщение на ДРПОПТ.

Спецакция в Бургас: Разбиха една от основните престъпни групи за трафик на мигранти у нас

Членовете на групата получавали между 4000 и 5000 евро за всеки мигрант, като сумите били разпределяни между тях в зависимост от положението им в йерархията и степента на участие в престъпната дейност. За прикриване на нелегалния им произход парите били инвестирани в луксозни автомобили и жилища.

По време на разследването са документирани 20 курса, при които членовете на мрежата са се опитали да вкарат нелегално в Румъния и след това да изкарат от страната около 500 мигранти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ваня Накова/БТА