/ БТА
При специализирана полицейска операция на Гранична полиция, ДАНС и прокуратурата в Бургас е неутрализирана една от основните организирани престъпни групи у нас за трафик на мигранти.

На шестима от общо 10 задържани за трафик на мигранти са повдигнати обвинения. Две от лицата са организатори на престъпната група, а другите – участници в нея. Това каза на брифинг в Бургас окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Специализираната операция, която бе проведена в Бургаско, е протекла по утвърден от заместник-председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) план, съгласуван с наблюдаващия прокурор на Окръжна прокуратура – Бургас.

Задържаните са участвали в организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора през границата на страната ни. За организаторите ѝ, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, а за участниците в групата до 10 години. Лицата са задържани за срок от 72 часа, като предстои държавното обвинение да внесе искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Заместник-директорът на "Гранична полиция" Стоян Мандаджиев уточни, че групата е била следена от службите ни от началото на 2023 година. За това време е спомогнала за преминаването на поне 30 групи незаконни мигранти през страна ни. Касае се основно за граждани на Сирия и Афганистан.

Задържаните са от български произход. Девет лица са заловени в област Бургас, а едно от лицата - при входа на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Калотина". Организаторите на групата са взаимодействали с лица от турска територия, които са получавали локации на местоположението на групите, вследствие на което е ставало и привеждането им от турска на българска територия. Целта е била извеждане от страната в посока Западна Европа. 

Организаторите, освен физическо привеждане през границите, са осъществявали и логистиката на целия процес – осигурявали са автомобили, водачи на авиомодели и други  превозни средства, които са следили и предупреждавали за наличието на полицейски патрули по маршрута, стана ясно на брифинга. 

В хода на днешната операция са открити множество предмети, имащи отношение към досъдебното производство. Претърсвания и изземания е имало на четири адреса. Проведени са множество разпити на лица в качеството им на свидетели, разпознаване на лица, извършени са лични обиски. Голяма част от задържаните са с криминални и съдебни регистрации за кражби, управление на моторни превозни средства с подменени номера, закана за убийство. Част от задържаните са с осъдителни присъди за лихварство и използването на неистински документи, бе обяснено на брифинга. 

Цената за превеждането през границата на страната е струвало от 1000 до 3000 евро. Иззети са документи, от които става ясно, че е плащано на хора които са действали като така наречените "отцепки". Старши комисар Лъчезар Момчев, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас коментира, че през последните месеци цената за тази дейност се е повишила. Той каза че скокът в тарифата се дължи на затрудненото преминаване през границата ни и взетите мерки за противодействие на нелегалната миграция. Момчев информира, че не липсват и случаи, в които мигрантите плащали и повече от 5000 евро, за да бъдат транспортирани до страни от Западна Европа. 

По-рано в Бургас вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че се очаква задържане и на други лица, участвали в престъпната група за трафик на мигранти. 
Галя Тенева/БТА, БГНЕС