/ iStock/Getty Images
Румънският президент Клаус Йоханис подписа днес указ за въвеждане на извънредно положение в страната за срок от 30 дни и обяви някои извънредни мерки, съобщава информационният сайт Зиаре.

Държавният глава подчерта, че някои мерки могат да бъдат въвеждани постепенно в зависимост от развитието на ситуацията с COVID-19. Йоханис каза, че пандемията може да бъде спряна само с изключителни действия, които включват в частност и ограничаване на редица фундаментални права и свободи.

Външно повиши индекса на риск при пътуване за редица държави

Началните, средните и висшите училища остават затворени най-малко 30 дни, колкото трае извънредното положение. Президентът похвали усилията на преподавателите, които предлагат уроци онлайн.

Ще бъдат приети серия от икономически мерки в подкрепа на работодателите и служителите, възможно е да се постави таван на някои цени, а в съдилищата ще се гледат само случаите от максимална спешност.

Отдава се специално внимание на закупуването на оборудване и медикаменти в битката с коронавируса.

Редица държави затвориха границите си, вижте къде може да пътувате

В бюджета на министерството на здравеопазването ще бъдат осигурени необходимите суми за закупуване на материали, оборудване и медикаменти чрез директни покупки, съобщи президентът. В структурите на МВР, лечебните заведения и социалните служби ще може да бъде наеман персонал без конкурс.

Засега не се затварят границите или столицата, като подобна мярка може да бъде взета в зависимост от развоя на епидемията.

Президентът още веднъж призова гражданите да спазват мерките, наложени от властите при тези извънредни условия.

Броят на заразените в Румъния достигна тази вечер 168 души. От днес властите ще съобщават информация за новите случаи само два пъти на ден - в 10.00 ч. и в 18.00 ч.
БТА