Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / Gulliver/Getty Images
Около 43 000 дози ваксина на компанията AstraZeneca, чиито срок на годност е изтекъл, са „карантинирани“ в очакване на допълнителна информация, съобщи председателят на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности д-р Валериу Георгица, цитиран от Аджерпрес.

"На 30 юни, изтече срокът на годност на около 43 000 дози ваксина на компанията Оксфорд-AstraZeneca. Това са седем различни партиди. Взехме решение да поставим под карантина тези дози и да не преминаваме към процес на унищожаване, именно защото се очакват допълнителни данни за периода на годност", посочи Георгица.

Той каза, че ако е възможно срокът им на годност да бъде удължен ако производителят предостави данни, които да удостоверят срок на годност, по-дълъг от шест месеца, и които да бъдат потвърдени от Европейската агенция по лекарствата и да са в съответствие с препоръките на Световната здравна организация.

Георгица добави, че всички дози с изтекъл срок на годност са изтеглени или са в процедура по изтегляне от ваксинационните центрове.

Той напомни, че Румъния е сключила споразумение с Дания за продажбата на 1 170 000 дози ваксина на Pfizer/BioNTech.

"Всички тези стъпки ще продължат в предстоящия период, за да запазим равновесие между дозите, които предстои да бъдат получени от Румъния, и между потреблението, което се прогнозира за предстоящия период, a и да имаме грижата ваксините да не излязат от срока си на годност", посочи Георгица.
БТА