Лидерите и съпругите им изкачиха вулканичния връх, смятан за свещен в двете корейски държави
Визитата на президента на Южна Корея Мун Дже-ин при севернокорейският лидер Ким Чен-ун приключи с изкачването на вулканичен връх, смятан за свещен в двете държави, предадоха осведомителните агенции.
 
Това пътуване целеше да подчертае успеха на състоялите се в столицата на КНДР в предните два дни преговори и да укрепи личните приятелски отношения между двамата държавни глави, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на сеулския пресцентър на междукорейската среща на върха.
 
Лидерите на двете Кореи затоплиха отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин излетяха от столичното пхенянско летище Сунан на два отделни самолета - всеки със своя. При това Мун трябваше да остави своя голям лайнер в Пхенян и да използва по-малкия си втори самолет заради особеностите на летището в района на планината Пекту.
 

БГНЕС


После двамата лидери, придружени от съпругите си, се превозиха с въжена линия до т.нар. Небесно езеро на върха на планината. Те се разходиха из района заедно с други официални лица. Двамата лидери се хванаха за ръце и ги вдигнаха в триумфална поза, която бе запечатана от фоторепортерите.
 

Gulliver/Getty Images


ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИСТОРИЧЕСКИТЕ СРЕЩИ МЕЖДУ ДВАМАТА ЛИДЕРИ ТУК

Този планински масив от вулканичен характер се намира в най-северната част на Северна Корея, на самата граница с Китай, и там е най-високата точка на целия полуостров. Пекту е смятан за свещено място за корейците. Според митологията там от небето се е спуснал Хванун - бащата на основателя на първата корейска държава Кочосон.
 

БГНЕС


Освен това в подножието на Пекту, според официалната севернокорейска историография, се е намирал тайният лагер на антияпонските партизани начело с основателя на КНДР Ким Ир-сен. Смята се, че там се родил и неговият син Ким Чен-ир - бащата на сегашния севернокорейски лидер. През април 2015 г. Ким Чен-ун извърши поклонническо изкачване на върха на вулкана.
 
Върхът се посещава и от много южнокорейци, но те се качват на него откъм китайската му страна. Само неколцина южнокорейци са го изкачвали откъм севернокорейската му страна, главно с изследователска цел.
 

БГНЕС


Пекту се споменава в текстовете на националните химни на двете Кореи, върхът е изобразен и на севернокорейския герб.
 
Мун Дже-ин опита студена юфка - специалитет в Северна Корея (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мун Дже-ин е известен с хобито си на планинар. Миналата година той на два пъти е преодолявал маршрути в Хималаите. Президентът на Южна Корея нееднократно е казвал в миналото, че мечтата му е някой ден да изкачи Пекту. По време на първата си среща с Ким през април т.г. Мун спомена за тази своя мечта и изрази надежда, че Ким ще помогне тя да се осъществи, предадоха Ройтерс, ДПА и АП.
 
След планинската екскурзия президентът на Южна Корея отлетя направо за Сеул. В товарния отсек на самолета бяха натоварени 2 т гъби, предадени като подарък от Ким Чен-ун. Гъбите от рода млечница трябва да бъдат раздадени на 4000 членове на семейства, разделени от Корейската война (1950-1953), съобщи ТАСС.
 

БГНЕС


Ентусиасти вече могат да посещават най-големия вулкан в Северна Корея

По време на тридневната си визита Мун Дже-ин присъства на масовия спектакъл "Славната страна". Той изгледа постановката заедно с още 150 000 зрители на пхенянския стадион "Първи май". Всички те наблюдаваха характерна за Северна Корея физкултурна масовка с хиляди участници, които формираха с телата си различни фигури или изображения, действайки в абсолютен синхрон.
БТА