Рогозин: Киев и Тбилиси ще засилят позициите на САЩ в НАТО
Рогозин: Киев и Тбилиси ще засилят позициите на САЩ в НАТО / netinfo

В интервю за руския „Комерсант“ руският посланик в Алианса Дмитрий Рогозин заяви, че с мнозинство ще разполага секретарят на партийния комитет и групата от новопокръстени комсомолци, съобщи БГНЕС.

Русия очакваше, че НАТО няма да предостави на Грузия и Украйна План за действие за членство. „Това бе очаквано решение. Освен това ние разбираме, че в НАТО се водеше напрегната дискусия. Това решение произтича от проведения от страните-членки на НАТО анализ на ситуацията в Грузия и Украйна. НАТО, естествено, желаеше да вземе ярко политическо решение за предоставянето на План за действие за членство, но никой не желаеше да си взима чужда беля на главата“, заяви руският дипломат.

На въпрос на „Комерсант“ дали това решение е успех за руската дипломация, Рогозин заяви, че „победни възгласи и отваряне на шампанско не е имало и няма да има“. „Ние възприехме това решение спокойно“, каза той и добави, че „очевидно, че руските доводи бяха чути, но не само те изиграха роля“. „Съществуваха още страхове, че ще се наложи да се решават чужди проблеми. И освен това потенциалът на НАТО в момента е задействан в Афганистан, Ирак, Косово. Ако добавим към НАТО Украйна и Грузия, това би довело до набъбване на алианса“, уточнява Рогозин.

Руският посланик посочи, че привличането на Саакашвили и Юшченко ще продължи проамериканска конструкция. И това не може да не дразни стара Европа“, подчертава Рогозин.