/ iStock/Getty Images
Международен екип от учени започва изследване на ледовете на Антарктида, за да разбере защо се топят толкова бързо, пише вестник Гардиън.

Учените ще пробият дупка с дълбочина 600 метра, за да достигнат водата под гигантския глетчер Туейтс. След това ще пуснат в дупката роботизирана подводница с формата на торпедо, която да събере данни.
 


Туейтс е глетчер в западния антарктически леден шелф, който е приблизително с размерите на Великобритания. В последните 3 десетилетия, той е загубил 540 милиарда тона лед, като топенето му дори се ускорява.

С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога

Учените искат да разберат какво топи глетчера, като това няма да е лесна задача.

Туейтс е едно от най-отдалечените места на света, като в историята на човечеството са го посещавали едва около 30 човека. За да достигнат мястото, на което ще копаят, учените ще трябва да изминат 1500 километра от британската полярна станция на южния континент Ротера или почти толкова от американската полярна станция Макмърдо.

Екипът ще има само няколко дни да пробие дупката, да пусне подводницата, да я прибере и да разположи уреди за измерване, преди дупката да е замръзнала.

Алармират: Океаните и криосферата са в голяма беда, хората също


"Има няколко глетчера в Антарктида, които се топят все по-бързо, но никой със скоростта на Туейтс. Това ни тревожи.", казва Дейвид Вон от Британската антарктическа изследователска служба.

Наскоро НАСА откриха чрез радари, че под Туейтс има голяма кухина, с площ поне 16 квадратни километра и височина около 300 метра. В нея влиза вода от океана, което топи глетчера отвътре.

В края на 2019 учените изпратиха екипирани с радари шейни, които да проучат дебелината на леда там, където свършва земята и глетчера се простира над океана. Така ще определят къде да пробият дълбоката дупка.

За пробиването ще бъде използвана топла вода, като учените няма да могат да напредват с повече от 1,5 метра на минута, което означава, че ще им трябват 6 часа пробиване, за да преминат през дебелината на леда.

Интересно откритие на Антарктида (СНИМКИ)

3,5-метровата подводница е оборудвана с камера с висока резолюция, сонар и инструменти за засичане на теченията във водата. Тя трябва да бъде спусната в голямата кухина под Туейтс и да използва уредите си, за се придвижи точно там, където свършва сушата и глетчера започва да се простира над вода. Подводницата ще праща картина на живо на учените на повърхността. Само в Туейтс има достатъчно замръзнала вода, за да бъде повишено нивото на световния океан с 60 сантиметра, ако целият се стопи.

По-притеснителното е, че той удържа зад себе си по-големи, наземни глетчери, които могат да се разместят и да ускорят топенето си, ако Туейтс изчезне.

Учените не предвиждат това да стане в рамките дори на 100 години, но прогнозата е твърде относителна, с оглед все по-бързото топене.
БГНЕС