Космическият и морски изследовател Ричард Гариът е първият човек в света, покорил двата полюса, летял на борда на Международната космическа станция и достигнал до най-дълбоката точка на Земята - Марианската падина, съобщи Ройтерс.

"Това буквално е най-дълбокото място на света", каза пред Ройтерс Гариът, който разработва видеоигри. "Това са почти 11 000 метра дълбочина, повече с няколко хиляди метра от височината на връх Еверест над морската равнище".

Ричард Гариът
Ричард Гариът Gulliver/Getty Images

Гариът се е спуснал дотам преди по-малко от седмица и казва, че му отнело около четири часа, за да се спусне на 11 км дълбочина в Тихия океан. Спуснал се в малък апарат, създаден да издържи на огромното налягане на такава дълбочина и събрал геоложки и водни проби, както и морски създания за изследване.

Гариът си партнира с Националната асоциация за изучаване на английски език и по време на спускането до океанското дъно, чел съчинени от ученици стихове с 22 срички.

Изследователят е известен с приключенските си пътешествия, космическата си разходка и научните изследвания, които бяха страст и на баща му - астронавтът Оуен Гариът, починал през 2019 г.
БТА