Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БТА
Доналд Тръмп стана вчера първият американец, заемал поста на президент на страната, срещу когото беше взето осъдително решение за престъпление, и това е централната тема в западния печат. Състав от дванадесет съдебни заседатели (седем мъже и пет жени) в Манхатънския съд за наказателни дела в Ню Йорк го призна за виновен по всички 34 обвинения, повдигнати срещу него по делото за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащането на пари срещу мълчание на порноактрисата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г.

Западни издания се обединяват около тезата, че въпреки евентуалната осъдителна присъда, която се очаква до бъде произнесена от съдията Хуан Мерчан на 11 юли, Тръмп може пак да стане президент на САЩ, но оттук нататък "вече носи клеймото на престъпник", както отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Друго американско издание - "Уолстрийт джърнъл", чиято публикация през януари 2018 г. стана причина за разследването срещу Тръмп и последвалия процес, завършил с осъдително решение на съдебните заседатели, смята, че това решение е повдигнало редица въпроси. Вестникът посочва, че съдията Мерчан има пълното право да произнесе присъда с по-голям срок от максимално предвидените в закона четири години.
 

"Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на факта, че делото е навлязло в "неизследвана територия", след като за първи път бивш президент на САЩ е признат за виновен за извършване на престъпление. Според вестника наистина е "възможно" Тръмп да влезе в затвора, но това е "малко вероятно", като най-възможна изглежда условната присъда. Това всъщност е големият въпрос сега, като в него влиза вариантът Тръмп да успее при обжалването на осъдителното решение на съдебните заседатели.

Намирането на Тръмп за виновен по делото за пари срещу мълчание "разклаща кандидат-президентската му кампания", но той продължава напред с усилията си да свали от президентския пост Джо Байдън на изборите на 5 ноември тази година.

"Бивш президент, престъпник, кандидат. Това беше необичаен завършек на едно необичайно дело", обобщава "Ню Йорк таймс". Вестникът акцентира върху факта, че съдебните заседатели в Манхатън са стигнали до решение за седемнадесет часа, като са сложили край на "месеци на юридически маневри, седмици на свидетелски показания, дни на обсъждане и няколко напрегнати минути след появяването им в залата".

"Ню Йорк таймс" посочва, че 77-годишният Тръмп и неговите поддръжници са били разгневени от становището на съдебните заседатели. Бившият президент изслуша в залата решението с каменно, мрачно изражение. "Истинската присъда ще бъде произнесена от хората на 5 ноември" заяви той извън нея и допълни, че демократите на Байдън ще бъдат "наказани при урните на вота".
 

Неговите симпатизанти заплашиха с бунт, а Тръмп изрази убеденост, че съдебните заседатели са пристрастни и служат на настоящия американски президент, отбелязва още "Ню Йорк таймс".

Американският в. "Вашингтон пост" се позовава на правни експерти, според които Тръмп едва ли ще се окаже в затвора, като се има предвид, че съгласно законодателството на щата Ню Йорк неговите престъпления са от "най-ниската степен". Както и досега, той има право да участва в изборите за президент, както и да изпълнява тази длъжност, ако бъде избран през ноември. Според "Вашингтон пост" основните аргументи срещу влизането на Тръмп в затвора са неговата възраст и фактът, че досега не е бил осъждан. Съответно той може и въобще да не излежи присъда, допълва вестникът.

Британският в. "Гардиън" анализира, че осъдителното решение е "пълна победа за окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг". "Прокуратурата взе един случай от отегчителните вестникарски криминални хроники и го превърна в успешен процес за едно просто нещо: лъжа", пише от Ню Йорк за "Гардиън" Сам Ливайн.

"Фалшифицирането на счетоводни документи е правонарушение в щата Ню Йорк. За да го издигне до степента на престъпление, Браг трябваше да докаже, че Тръмп го е направил с намерението да извърши друго престъпление. И той успя", пише британското издание.
 

Друг вестник във Великобритания - "Индипендънт", отбелязва, че Доналд Тръмп е пренаписал историята с прецедента, създаден с осъдителното решение за бивш президент на САЩ на съдебните заседатели и извежда на преден план думите на подсъдимия "Аз съм един напълно невинен човек".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА