Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съда в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Присъдата потапя САЩ в неизследвана територия преди президентските избори на 5 ноември, когато Тръмп, кандидатът на Републиканската партия, ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, обяви кампанията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА