/ iStock/Getty Images
Десет деца на френски джихадисти, държани в лагери за разселени лица под кюрдски контрол в Сирия, са репатрирани тази нощ във Франция, съобщи външното министерство в Париж, цитирано от Франс прес.

Става дума за "непълнолетни, сираци или хуманитарни случаи", уточнява ведомството в комюнике. Не се съобщава как децата са напуснали Сирия, нито къде точно са влезли във Франция.

Децата са предадени на френските съдебни власти, ще бъдат подложени на специални медицински прегледи и поети от социалните служби, добавя министерството.

"Ислямска държава" нападна правителствените сили в Сирия

От разгрома на групировката "Ислямска държава" през март 2019 г. Франция е върнала от Сирия общо 28 деца, посочва АФП.

Париж благодари на полуавтономната кюрдска администрация в Североизточна Сирия за сътрудничеството ѝ по този нов случай, като изтъкна, че е действал "с оглед положението на тези особено уязвими малки деца и в рамките на разрешенията, издадени от местните власти".

От разпадането на "халифата", обявен от ИД през 2014 г., международната общност полага усилия да реши задачата да бъдат върнати в страните им семействата на джихадистите, убити или пленени в Ирак и Сирия. Връщането им в европейски страни като Австрия, Германия и Франция се осъществява в твърде ограничени мащаби, напомня агенцията.

Франция отказва да прибере близо 150 свои пълнолетни граждани - мъже и жени, предпочитайки те да бъдат съдени на място. Ситуацията се усложнява от наличието на около 300 деца на джихадисти французи, за чието връщане е необходимо разрешение от майките им, уточнява БТА.

Според кюрдските власти в три бежански лагера, разположени в североизточните региони, са настанени общо към 12 000 чужденци - 4000 жени и 8000 деца. Кюрдски представители често приканват съответните страни да приберат гражданите с твърдението, че не могат да ги държат там още дълго време.
В един от лагерите - Ал Хол, са умрели през 2019 г. 517 души, сред които 371 деца, заяви през януари пред АФП местна представителка на кюрдския Червен кръст.
БТА