Религиозна служба сложи край на тържествата за встъпването в длъжност на Тръмп
Религиозна служба сложи край на тържествата за встъпването в длъжност на Тръмп / БГНЕС, архив

Доналд Тръмп започна първия си пълен ден като президент на САЩ днес с участие в религиозна служба в Националната катедрала на Вашингтон, предадоха АП и ТАСС. Преди това той пренощува за първи път в Белия дом.

Националната катедрала на Вашингтон от години отслужва меса за встъпващия в длъжност нов президент на САЩ, отбелязва АП. Този път обаче някои представители на предимно либералното паство бяха против литургията в чест на Тръмп.

Доналд Тръмп бързо преобрази Овалния кабинет в Белия дом

Епископът на катедралата Мариан Бъд заяви, че споделя усещането за обида, изпитвано от някои думи и действия на 45-ия президент на САЩ. В същото време тя каза, че се чувства задължена да приветства всички хора без изключения.

Националната междурелигиозна служба е традиционна среща на няколко хиляди последователи на различни вероизповедания, отбелязва ТАСС. Традицията води началото си от 1933 г. при встъпването в длъжност на президента Франклин Делано Рузвелт.

В първия си работен ден Тръмп уволни 80 посланици

На тази междурелигиозна служба са канени до 4000 гости от над 100 държави. Обикновено това са депутати, религиозни дейци, общественици, бизнесмени и хора на изкуството.

Смята се, че с тази религиозна служба официално завършват тридневните празненства по случай встъпването в длъжност на новия президент на САЩ. По-късно днес Тръмп ще посети централата на Централното разузнавателно управление (ЦРУ).

Неотдавна той разкритикува остро американското разузнаване заради твърденията му, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през ноември с хакерски атаки.

Източник: БТА