Редица страни признаха официално Косово
Редица страни признаха официално Косово / netinfo

Германия призна днес независимостта на Koсово, информира БГНЕС, цитирайки АФП.

Съобщението направи говорител на германското правителство след съвещание на кабинета. Германското правителство е готово да установи дипломатически отношения с новата държава.

Независимостта на Косово е неизбежен завършек, заяви италианският министър на външните работи Масимо Д’Алема. Очаква се Рим да признае в четвъртък независимостта на новата държава.

Предстои той да бъде изслушан от комисиите по външните работи на Сената и на Камарата на депутатите. Официалното признаване ще бъде обявено след специално свикано заседание на правителството.

Премиерът Романо Проди заяви, че Сърбия не трябва да се чувства изоставена от Европа, въпреки признаването на независимостта на Косово от Италия.

Австрийското правителство призна днес независимостта на Косово, съобщи министърът на външните работи Урсула Пласник. Официалното признаване на новата държава от страна на Австрия ще стане следващата седмица.

Норвегия ще признае независимостта на Косово. Това заяви днес норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. Страната се присъединява към скандинавските си съседи Финландия, Швеция и Дания, които вече обявиха, че ще признаят независимостта на територията.

Хърватският премиер Иво Санадер заяви, че Хърватия ще признае Косово, когато повечето страни от ЕС направят това. Премиерът посочи, че признаването е в правомощията на правителството. Той добави, че Хърватия е задължена да следва общата външна политика на Съюза.