/ БГНЕС
Службата на генералния прокурор на Украйна започна разследване за държавна измяна и злоупотреба с власт срещу бившия президент на страната Петро Порошенко след публикуването на записи от разговорите му с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери, съобщава вестник „Украинская правда“.

„Службата на главния прокурор е въвела информация в Единния регистър на досъдебните разследвания“, съобщава изданието, позовавайки се на източници в службата на главния прокурор. Разследването е започнато по членовете за Държавна измяна и злоупотреба с власт или служебно положение.

Според изданието в материалите по случая ще бъдат добавени записи от телефонни разговори, които са предадени на ведомството от депутата от Върховната Рада Андрей Деркач.

По-рано на пресконференция Деркач представи аудио записи на телефонни разговори, в които според него Порошенко, Байдън и Кери обсъждат въпроси на вътрешната политика на Украйна. Депутатът съобщи, че една от темите на разговорите, които са се състояли в края на 2015 г. и през 2016 г., е осигуряването от американската страна на „1 милиард долара в замяна за запазване на работните схеми на Буризма“, която е свързана със сина на Джо Байдън – Хънтър Байдън.

На един от записите на разговора между Порошенко и Кери, за който се твърди, че е от 3 декември 2015 г. американски официален служител призовава украинския президент да „обмисли възможността за решаване на проблема със замяната на главния прокурор Виктор Шокин“. Кери също така изтъква, че този въпрос притеснява вицепрезидента Байдън. Записите съдържат и друга информация, която показва намесата на американски политици в делата на Украйна. По-специално Байдън съветва национализацията на Приватбанк възможно най-скоро, преди Доналд Тръмп да дойде на власт в САЩ. Порошенко се отчита също и за повишаването на тарифите за населението на Украйна, реформиране на държавните предприятия.
Агенция "Фокус"