Разследват френски войници за сексуално насилие срещу деца в ЦАР
Разследват френски войници за сексуално насилие срещу деца в ЦАР / БГНЕС

Френската прокуратура е започнала предварително разследване на обвинения за сексуални посегателства срещу деца, извършвани от френски войници, изпратени в Централноафриканската република, съобщи говорител на правосъдното министерство в Париж, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Френското разследване е започнало още през лятото на миналата година, след като подобна проверка е предприела и ООН. И двете следствия обаче са били държани в тайна, докато вчера за тях не съобщи британският в. "Гардиън". Това принуди официални длъжностни лица да признаят, че са били предприетите такива действия, посочва АП.

Говорителят в Париж се ограничи само да потвърди, че преди година следствие е започнало следствие, което продължава, и не даде подробности. А в официално изявление от кабинета на генералния секретар на ООН в Ню Йорк се казва, че служител на световната организация е подал миналата година информация на френските власти за започналото от нея разследване. Шведското правителство идентифицира въпросния служител като Андерс Компас - шведски гражданин. Става ясно, че заради предаването на тази информация на Париж той е бил отстранен от поста и че срещу него се води вътрешно разследване от ООН.

Обвиненията в сексуални посегателства, както и скандалното отношение към отстранения служител на ООН, хвърлят ново петно върху световната организация, която и преди е била обект на обвинения за подобни нарушения от страна на нейни умиротворителни сили. Скандалът излезе наяве точно преди вчерашната среща в Париж на президента Франсоа Оланд с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Франция изпрати свои войници в Централноафриканската република - една от най-бедните страни в света, в края на 2013 г., след като там избухнаха размирици на религиозна основа. По-късно ООН настани там 12-хиляден мироопазващ корпус, но насилието продължи.

Офисът за човешки права, разкрит от ООН в столицата на страната Банги, е предприел разследването заради "сериозни обвинения в сексуална експлоатация и посегателства над деца от страна на френски военни", се казва в съобщението на канцеларията на Бан Ки-мун. Това е ставало преди пристигането на корпуса на ООН. Говорител на бюрото на ООН за човешките права в Женева каза днес, че разследването на ООН е било поето от френските власти.

Ако някои войници са имали недопустимо поведение, ще бъда безпощаден, заяви френският президент Франсоа Оланд, предаде Франс прес.

Източник: БТА